Arbejdsløsheden under Besættelsen

Arbejdsløsheden under Besættelsen og beskæftigelse i Danmark (1940–1945)

Del denne side.

Arbejdsløshed før og under besættelsen

Efter Første Verdenskrig var arbejdsløsheden i Danmark høj. Den økonomiske krise i 1930’erne forværrede situationen. I 1932 var omkring 32 % af de fagorganiserede arbejdere uden arbejde. Arbejdsløsheden forblev høj i 1930’erne. I 1940 var tusindvis af danskere stadig uden beskæftigelse. I vinteren 1939 var omkring en tredjedel af de ufaglærte arbejdere arbejdsløse.

Da Tyskland besatte Danmark den 9. april 1940, blev de økonomiske forhold værre. Rationering, mørklægning og handelsblokader ramte importen. Mangel på råvarer og brændstof tvang mange virksomheder til at reducere produktionen. Skibsværfterne måtte forkorte arbejdstiden på grund af mørklægningsregler.

Statens modtræk og nye jobmuligheder

I juli 1940 indførte regeringen en arbejdsfordelingsordning. Denne ordning fordelte arbejdet på flere ansatte. De med nedsat arbejdstid modtog økonomisk støtte. Allerede i september 1940 omfattede ordningen 79.000 personer. Det svarer til 10 % af den fagorganiserede arbejdsstyrke.

Der opstod også nye jobmuligheder. Cirka 20.000 danskere tog arbejde i Tyskland, enten frivilligt eller af økonomiske årsager. Andre fandt job i Norge, især inden for byggeri og transport. I Danmark var der behov for arbejdskraft i tørvemoser og brunkulslejer, da kulimporten manglede.

Tyske byggeprojekter og offentlige investeringer

Tyske byggeprojekter, som opførelsen af flyvepladser i Aalborg og bunkeranlæg i Esbjerg, skabte arbejdspladser. Danske firmaer med danske arbejdere udførte projekterne. Fra 1941 og frem faldt arbejdsløsheden markant.

Regeringen iværksatte også store beskæftigelsestiltag. En lovpakke fra efteråret 1940 skulle stimulere bygge- og anlægssektoren. Tiltagene omfattede grundforbedringer og offentlige lån til boligbyggeri og byfornyelse. En særlig beskæftigelsesfond blev oprettet.

Fra krise til bedring

Danmark stod i begyndelsen af Anden Verdenskrig overfor en alvorlig arbejdsløshedskrise. Gennem arbejdsfordeling, statslige investeringer, job i udlandet og tyske byggeprojekter blev situationen gradvist bedre. Fra 1941 faldt arbejdsløsheden markant. Danmark undgik de værste sociale konsekvenser af krigens første år.