Spildindsamlingen hørte under LAB (Landsforeningen til Arbejdsløshedens Bekæmpelse)

Genbrug var en nødvendighed under besættelsen, og arbejdsløse kunne blive Spildindsamlingen og tjene en dagsløn.

Del denne side.

Under krigen blev der blokerede for importen af vare og industrimaterialer, så der var mangel på stort set alt, man måtte derfor indføre rationering på de fleste hverdags vare, og erstatninger for være som ikke kunne importeres, så som kaffe, krydderier med mere. Man var også nød til at genbruge alt hvad der kunne genbruges. De arbejdsløse som ikke havde fået noget arbejde i f.eks. tørvemoser og brunkulslejer kunne tjene lidt penge ved at indsamle alt det “spild” som kunne genbruges. De som samlede ind til genbrug kaldte man spildsamlerne, og deres slogan var “Spile er ikke Spild – naar Spildindsamlingen faar det”. Det var Landsforeningen til Arbejdsløshedens Bekæmpelse (LAB) som stod bag dette projekt.

LAB

Hvad blev indsamlet af Spildindsamlingen, og hvad blev det brugt til.

Der blev indsamlet alt, hvad der kunne tænkes f.eks. glas, papir, gummi, metalvare eller grøntsagsaffald. Dermed kunne man bekæmpe arbejdsløsheden og manglen på varer samtidig.

Herunder kan de se eksempel på hvordan de blev genbrugt.

  • Elpære: Glasset blev smeltet om til nyt glas, tinnet blev genbrugt, og ny glødetråd bliver monteret, og man har så en pære som kan genbruges.
  • Glas: Glasset bliver smeltet og bliver lavet til glasuld som blev syet sammen med papir og brugt som isolering eller det blev lavet om til nye glas vare.
  • Konservesdåser fra madvare fik ny top, og blev genanvendt til f.eks.. maling, olie, lak og fernis.
  • Aviser, pap, ugeblade m.m. blev lavet om til nyt papir.
  • Gummivare blev lavet om til nye slanger, cykeldæk m.m.
  • Grøntsags rester blev kogt og lavet til dyrefoder, primært til landbrugsdyr.

Alt hvad der kunne genanvendes blev indsamlet af Spildindsamlingen, eller man kunne selv indlevere det hos LAB’s indsamlings stationer.