De Hvide Busser: En dramatisk redningsaktion under Anden Verdenskrig

Del denne side.

De Hvide Busser

De Hvide Busser var et af de mest bemærkelsesværdige humanitære tiltag under Anden Verdenskrig. Navnet dækker over en redningsaktion, hvor hvide busser – malet med store røde kors – hentede danske og norske fanger hjem fra de tyske koncentrationslejre. I alt blev omkring 25.000 mennesker reddet ud af nazistisk fangenskab i krigens sidste måneder.

Folke Bernadotte og det svenske Røde Kors

Initiativet blev ledet af greve Folke Bernadotte, vicepræsident i det svenske Røde Kors. Han forhandlede direkte med det tyske SS om tilladelse til at hente skandinaviske fanger ud. Busserne, som var hvide med tydelige røde kors på tag, sider, front og bagende, skulle signalere neutralitet. Det var afgørende for, at de ikke blev angrebet af allierede styrker fra luften.

Redningsaktionen begyndte for alvor i marts 1945. Efter pres fra både danske og norske myndigheder blev der indgået aftaler med tyskerne, som tillod busserne adgang til lejrene.

15.000 reddet før krigens afslutning

I løbet af marts og april 1945 lykkedes det de Hvide Busser at evakuere omkring 15.000 fanger. De fleste var danskere og nordmænd, men også svenske kvinder og børn, som opholdt sig i Tyskland, blev reddet hjem. Når pladsen tillod det, blev også fanger af andre nationaliteter taget med. Det svenske Røde Kors stod for både planlægning og udførelse.

Busserne kørte dybt ind i det krigshærgede Tyskland, ofte under ekstremt farlige forhold. Ruterne gik gennem bombede områder, og chaufførerne satte deres liv på spil for at redde fangerne.

Flere blev reddet efter krigens ophør

Selv efter Tysklands kapitulation den 8. maj 1945 fortsatte redningsarbejdet. I maj og juni blev yderligere ca. 10.000 personer evakueret fra lejre og krigsområder. Mange af dem var alvorligt underernærede og havde været udsat for umenneskelige forhold.

Selvom De Hvide Busser betragtes som en stor humanitær succes, har missionen ikke været uden kritik. Nogle historikere har påpeget, at aktionen primært fokuserede på skandinaviske fanger. Desuden har der været debat om, hvorvidt samarbejdet med SS kompromitterede de humanitære idealer.